10.8.2016

Blogin kirjoittaminen #5: Ulkoasu vinkkejä!

Heippa!
Tämä on jo viides osa blogi sarjaani ja tulen todennäköisesti jatkamaan tätä vielä. Tässä osassa kerron ulkoasu vinkkejä, miten saat ihmiset paremmin kiinnostumaan blogistasi.

Ihan ensimmäinen asia mihin ihmiset kiinnittävät huomionsa on banneri. Banneri kuvaa blogia paljon ja siksi se on minusta tärkeä. Jos ei ole banneria saa ensivaikutelmana yleensä sen että kirjoittaja ei jaksa panostaa bloginsa ulkoasuun tai ei osaa muokata kuvia. Toki on myös bannereita joissa on pelkkä teksti jollain erikoisella fontilla, bannerissa ei siis ole pakko olla kuva. On myös blogeja joista voi tilata bannerin, esim. minun blogissani on erillinen sivu (täällä) josta voit sellaisen itsellesi tilata.

Toinen asia mihin itse kiinnitän huomiota on ulkoasn kokonaisuus. Parhaimmissa blogeissa ulkoasu pohja on vaalea ja se on muokattu täysin oman näköiseksi. Teksti on tumma ja kuvat suuria (ei kuitenkaan liian suuria). Taustalla ei välttämättä tarvitse olla kuvaa ollenkaan tai jos on niin se on vain joku hyvin vaalea kuvio.

Pidän myös siitä että sivupalkki ei ole tungettu liian täyteen, tärkeimät mitä siitä löytyy on lukijat ja blogiarkisto, missä näkyy kaikki tekstit. Siinä voi olla myös erillinen esittely kirjoittajasta sekä blogin aiheesta tai sille voi olla oma sivu.

Monessa blogissa, kuin myös tässäkin blogissa, käytetään paljon css koodeja. Kaikki koodit mitä minä käytän on blogikoodeja -blogista. Niillä koodeilla voi keskittää niin tekstien otsikoita kuin varjostaakin niitä. Koodeilla voi myös poistaa kuvien reunuksia yms.

Olisi myös hyvä jos ulkoasua ei muokkailisi kovin usein tarkoitan siis sellaisia suuria muutoksia. Itse kyllä saatan muokkailla ulkoasua ja varsinkin banneria usein. On myös kiva, että ulkoasu liittyy jotenkin vuoden aikaan esim. talvella voi joku kiva vaalea lumihiutale tausta olla parempi kuin kukka tausta.

Teksti mikä blogissa on olisi hyvä olla helposti luettavaa, ei liian isoa eikä pientä. Tekstin koko voisi olla n. 12-16 riippuen fontista. Sitten jos sen saisi kuvien kanssa saman levyiseksi olisi hyvä.

Blogin leveys on myös yksi osa ulkoasun muokkausta, bannerin leveys on yleensä sama kuin ulkoasun leveys. Liian kapea jättää reunoille liikaa tyhjää, mutta pienet reunat ovat aina hyvät. Tällä hetkellä minun blogini leveys on n. 1050. Sivu palkkin ei kannata olla puolia koko leveydestä, mutta jos siellä on jotain tekstiä niin liian kapea vaikeuttaa lukemista. Tuon viereisen sivupalkin leveys on n. 320.

Mobiili versio vai ei? -Tämä on vähän mielipide kysymys. Se on toisaalta hyvä, toisaalta huono. Tekstin lukeminen on helppoa samoin myös kommentoiminen, mutta kuvat eivät näy samalla tavalla kuin internet versiossa. Lukija palkki ei näy ainankaan minulla mobiilissa. Itse tykkään lukea blogeja paljon puhelimella, mutta tietokoneella se on helpompaa. Tällä hetkellä tässä blogissa ei olekkaan mobiili versiota, mutta joskus saatan sen takaisin laittaa. Kertokaa kummasta te pidätte enemmän? Kumpaa on helpompi lukea?

Vielä täämöinen pikku juttu mikä ei liity niinkään ulkoasuun vaan valokuviin. Löysin tuossa vähän aikaa sitten yhden valokuvaus blogin, jossa on todella paljon valokuvaus vinkkejä ja muitakin hyviä juttuja, mitkä liittyy kuvaukseen joten käykää kurkkaamassa: kuviakinkiinnostaa.blogspot.com

Ennen

Jälkeen
Mitä pidätte uudesta ulkoasusta?


6 kommenttia:

 1. Kivasti tiivistetyt perusjutut! :)

  tyttojamolossi.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjoitit ja tiivistit tähän tekstiin kaikki tärkeimmät. ♡ Tykkään lukea ihan puhelimellakin internetversiolla, itellä ei mobiiliversio kauheesti nappaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, phelimella se mobiili on niitten kuvien kanssa vähän mitä on :)

   Poista
 3. Hyvä postaus, hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista

Kiitos kaikista kommenteista!

Muistathan kuitenkin, että minulla on lupa poistaa kaikki kommentit, jotka eivät sisällä asiallista kielenkäyttöä tai ovat muuten asiattomia. Kritiikki on kuitenkin sallittua.