18.5.2017

Kuvausvinkkejä!

Heippa!
Kuvausvinkkejä on toivottu ja nyt jaan muutamia. Jos kiinnostaa voisin tehdä useamman postausen aiheesta ja kertoa vähän eri kameroista ja asetuksista, kiinnostaako?
 

Aloitetaan kuvan rajauksesta.
Kuvassa oleva kohde ei pitäisi olla yleensä keskellä vaan sijoitettuna joihinkin kultaisenleikkauksen pisteisiin, eli noihin punaisten palleroiden kohdalle. Kameroissa on yleensä mahdollista saada tuollainen ruudukko näkyviin ja suosittelen käyttämään sitä.

Tarkennus on myös iso osa kuvaa.
Jos kuvassa on ihminen tai eläin tarkennus tulisi olla silmissä. Mutta esim. kukka kuvissa kukan lähimmässä terälehdessä. Laajoissa kuvissa tarkennus on aika edessa (yleensä tuossa alemman viivan kohdalla).
Usein myös kannattaa jättää sumeana kuvan etualalle.

Kuvaajan tulee myös itse liikkua kuvattavan kohteen korkeudelle. Useasti näkee, että kissasta tai kukasta on otettu kuva sen yläpuolelta vaikka se "pitäisi" ottaa sen sivulta. Hyvä muistisääntö on, että ota kuva kohteen silmien korkeudelta (paitsi jos ei ole silmiä).


Kameran asento voi myös vaikuttaa kuviin. Samoin myös jalustan käyttö.
Mulla ainankin on jalustassa sellainen juttu, mikä näyttää milloin kamera on suorassa (mikä sen nimi on? :D). Ja jos ei jalustaa ole niin ainankin kaksi jalkaa maassa, sekä voit etsiä ja käytää tukena esim. aitaa, pöytää yms.

Kameralle ei ole mitään yhtä tiettyä asentoa pitää sitä mutta suosittelen pitämään ainankin hihnan kaulassa. Pidin joskus kättä objektiivin "päällä" mutta nykyään pidän alapuolelta. Tämäkin on vain vinkki, koska salaman kanssa kuvatessa, saattaa kuvan alareunaan tulla vähän tummempi kohta, jos käsi tuleekin valon eteen.
Kuvien muokkaus on myös iso asia. Vaikka kuville ei tarvitse paljoa tehdä aina voi vähän säätä valaistusta, lämpöä ja myös rajata kuvia. Yllä näkyy kaksi eri kuvaa joista toinen on muokattu ja toinen ei. Ero on huomattava, sekä alkuperäinen kuva ainankin minun mielestä ei näytä kovin hyvälle.


Rajauksesta vielä sen verran, että ihmisiä ja eläimiä kuvattaessa ei saa katkaista kuvaa nivelten kohdalta. Ihmisistä otetuissa kuvissa ehkä polvet on se kohta mistä leikattu kuva on helpoin huomata.

Tälläisiä vinkkejä tällä kertaa. Oliko jotain uutta?
Kiinnostaako kameran asetukset? Kerro kommenteissa mihin haluaisit vinkkejä!

4 kommenttia:

 1. Aivan mahtava postaus!! Ehdottomasti lisää tällaisiä, kiinnostaisi kovasti! Mitä kuvanmuokkausohjelmaa käytät, tai voitko suositella jotain netissä käytettävää?

  http://toverit.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvanmuokkauksesta olenkin suunnitellut postausta. :D

   Poista
 2. Tosi hyviä vinkkejä!!

  VastaaPoista

Kiitos kaikista kommenteista!

Muistathan kuitenkin, että minulla on lupa poistaa kaikki kommentit, jotka eivät sisällä asiallista kielenkäyttöä tai ovat muuten asiattomia. Kritiikki on kuitenkin sallittua.