1.7.2017

Kuvaajan tärkeimmät asetukset!

Heippa! 
Taas palataan valokuvaus vinkkien pariin. Tänään perehdytään tarkemmin suljinaikaan, aukkoon ja ISO-arvoon. Sillä nämä kolme ovat kolme tärkeintä asiaa mitä tulee huomioida, kun lähdetään kuvia ottamaan. 


Suljinaika
Suljinajalla tarkoitetaan perjaatteessa sitä kuinka kauan kamera ottaa kuvaa. Mitä pidempi aika sitä enemmän liikettä näkyy kuvassa. Lyhyellä suljinajalla pystytään esimerkiksi pysäyttämään nopeat liikkeet.
Aika merkitään esim.  2'' mikä tarkoittaa kahta sekuntia tai 1/250s mikä tarkoittaa 250 osaa yhdestä sekuntista.

Vesiputousten tai virtaavien vesien kuvauksessa on hyvä käyttää vähän pidempää suljinaikaa, jotta veden liikkeestä saadaan elolliseman näköistä. Silloin myös jalustan käyttö on suositeltavampaa. 


Aukko
Aukon merkitystä ja lukuja voi olla vähän haastavampi ymmärtää. Aukko vaikuttaa siihen kuinka paljon kuvasta halutaan nähdä tarkkana. Aukkoa merkitään f/aukon arvo. Eli mitä suurempi arvo sitä pienempi aukko. Esim. f/22 tarkoittaa, että aukko on pieni ja suuri alue kuvasta näkyy tarkkana kun taas f/1.8tarkoittaa, että aukko on suuri ja kuvasta näkyy vain tietty alue tarkkana ja muu sumentuu taustalla.

f/11 on hyvä esim. katukuvien ottamiseen, sillä silloin juuri sopiva alue näkyy tarkkana. Kun taas esim. Muotokuviin f/1.8 on parempi. Yleensä perus kittiobjektiiveilla ei pääse ihan noin alas, jolloin kannattaa käyttä sitä ienintä mahdollista.

Aukon tärkein vaikutus on siis syväterävyys. Eli jos haluat vain tietyn osan kuvasta näkyvän tarkkana käytä suurta aukkoa. 

Monien kameroiden objektiiveissa aukko ilmoitetaan 1:aukon koko.


ISO-arvo
ISO-arvo vaikuttaa yksinkertaisesti sanottuna kuvan laatuun. Mitä pienempi arvo sitä parempi laatu. Oikesataan se vaikuttaa kennon herkkyyteen mutta on helpompi selittää kun puhutaan laadusta. Kuvista huomaa heti selkeän eron. ISO-arvolla 6400 kuvasta tulee todella rakeinen kun taas ISO-arvolla 500 laatu on huomattavasti parempi. 

Ulkona kuvatessa ISO 200 on aika hyvä päivällä kun valoa riittää, mutta yöllä varsinkin talvella valaistus ei riitä, joten ISO voi olla yli 4000. 


Nikonissa asetukset näkyvät näin. Ensimmäisenä suljinaika sitten aukko ja isoarvo. Alhaalla vielä muita mitä voi muuttaa esim. kuvakoko ja tarkennuspisteiden määrä.

Alla vielä pari kuvaa missä näkyy kaikki aetukset.
Tälläinen postaus tästä tulikin. Toivottavasti tästä on hyötyä niille jotka ovat enemmänkin kuvauksesta kiinnostuneet. Kommentteihin toivoisin lisää aiheita mistä haluaisitte kuulla kuvaus vinkkejä!
Opitko jotain uutta? 

4 kommenttia:

 1. Asiallinen postaus! Opin pari uutta juttua, kiitos niistä. Voisit tehdä postauksen jossa kerrot kameran hankkimisesta (eli minkälainen kamera sopii mihinkin ja mitä pitää ottaa huomioon kameran hankkimisessa)

  https://hetkessamukana.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla,että opit uutta. Kiitos myös hyvästä ideasta uskon, että toteutuu pian :D

   Poista
 2. Tää oli hyödyllinen! Oon vieläkin ihan surkee asetusten kanssa, joskus onnistun ja joskus en ! :D Mua kiinnostaisi kuulla objektiiveista, oikeestaan kaikkee niistä! :)

  https://taruanuelina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva et oli hyödyllinen. Objektiiveista voisinkin kertoa ihan omassa postauksessaan, sillä niis on paljon eroja mikä sopii ja mihin sopii :)

   Poista

Kiitos kaikista kommenteista!

Muistathan kuitenkin, että minulla on lupa poistaa kaikki kommentit, jotka eivät sisällä asiallista kielenkäyttöä tai ovat muuten asiattomia. Kritiikki on kuitenkin sallittua.