29.7.2017

Mikä objektiivi sopisi minulle?

Heippa!
Monia varmasti mietityttää mikä objektiivi olisi se mikä kannattaisi ensimmäisenä hankkia kameran ostamisen jälkeen.

Edellisessä kuvaus vinkki postauksessa kerroin perusasetuksista. Suosittelen lukemaan sen ensin, sillä muutamat tässä postauksessa käytetyt sanat on selitetty siellä tarkemmin.

Ensiksi ihan muutama perusasia, mitä objektiivissa olevat merkinnät tarkoittavat:
Polttoväli: Merkitään mm, tarkoittaa käytännössä kuinka kaukana voidaan seisoa kohteesta, josta kuva halutaan.
Akko/valovoimaisuus: 1:suurin mahdollinen aukko
Lähin tarkennus etäisyys = Kuinka lähelle voidaan tarkentaa: numeron yksikkö on yleensä metri tai senttimetri, esim. 1,5m
Erilliset nappulat objektiivin sivussa:
AF/MF: Automaatti ja manuaali tarkennukse valinta.
Kuvanvaikain: Canonissa IS, Nikonissa VR

Objektiiveissa lukee yleensä myös muita kirjaimia. Esim.
EF/DX: Kiiinnitys, jolla linssi tulee kiinni kameraan. Canon EF ja Nikon DX.
UMS/SWM: Tarkennuksessa kuuluva ääni. Kun kamerassasi on hiljaisempi tarkennus merkittään Canonissa UMS (saattaa olla olemassa toinenkin) ja Nikonissa SWM. Kuvien kannalta ei ole merkitystä mutta jos videota aikoo kuvata suosittelen hankkimaan.
L: Nikonissa ei tätä tietääkseni ole, mutta Canonissa L tarkoittaa ns. parempi laatuista "ammattilais" objektiivia.


Millainen olisi sitten seuraava objektiivi? 
Objektiivin valinnassa vaikuttaa todella paljon se, mihin tarkoitukseen se tulee. Jos tykkäät paljon kuvata maisemia ei ehkä kanata hankkia sellaista, joka on hyvä lintukuvaukseen.

Kameran mukana tulee yleensä perus kittiobjektiivi. Canonissa ja Nikonissa se on 18-55mm ja Olympuksessa 14-42mm, muista kameroista en tiedä.
Tämä perus objektiivi sopii hyvin aloittelijalle, kun ei vielä tiedä mikä on se oma juttu. Tällä perus linssillä ei kuitenkaan ole mitään tiettyä tarkoitusta mihin kuvaukseen se sopii parhaiten.
Kun kamera ja asetukset ovat tulleet tutuiksi, kannattaa alkaa miettimään jo uutta objektiivia.

Objektiivit voidaan luokitella muutamaan erilaiseen ryhmään:

Zoom/tele
Teleobjektiivi on jo nimensä mukan tarkoitettu kuvien ottoon kaukaa. Näiden objektiivien polttoväli (eli se numero ennen mm:ä) on surempi, kuin kittiobjektiivissa. Esimerkiksi 70-300mm linssi on teleobjektiivi. Zoom objektiivi on taas kiinteä eli sen polttoväli on aina sama esim. 200mm.

Tälläiset objektiivit sopivat moniin eri tilanteisiin esim. lintukuvaukseen.
Ihmiskuvaus on yksi mihin tätä voi myös käyttää. Tosin tästäkin on paljon erilaisia mielipiteitä. Toiset sanovat että 200mm polttoväli olisi hyvä ja toiset puhuvat esim. 50 ja 80mm. Aukolla on myös suurimerkitys ja siitä päästäänkin seuraavaan objektiivi ryhmään.

Vinkki!
Jos et omista macro linssiä voit käyttää hyvin vaikka 200mm polttoväliä ja aukko voi olla esim. 5.6.
Tai vaihtoehtoisesti ottaa sen oman linssisi irti ja kääntää ympäri. Siitä olenkin tehnyt postauksen aikaisemmin. Voit lukea sen tästä.


Kiinteät linssit
Aikaisemmin mainitsemani Zoom linssi voi kuulua myös tähän ryhmään.

Kiinteissä linsseissä polttoväli on aina sama esim. 35, 50, 100mm. Näissä aukko on yleensä suurempi ja silloin myös tausta sumentuu kivasti. Ihmiskuvissa teleobjektiivin vaihtoehto voisi olla myös esim. 50mm f/2.8. 50mm polttoväliä pidetään ns. peruspolttovälinä.

Kiinteissä linsseissä tarkanna näkyvä alue on yleensä pieni, koska aukko on iso, jolloin suurin osa tausta sumentuu kivasti.

Laajakulma
Niin kuin voi jo nimestä huomata tälläisellä saadaan mahdollisimman laaja alue samaan kuvaan. Tällöin polttoväli on yleensä n. 10-24mm.

Laajakulmaobjektiivit ovat parhaita esim. tähtien ja maisemien kuvaamiseen. Laajakulma ei kuitenkaan sovellu parhaiten lähikuviin, sillä se vääristää kuvaa.

Kaikki objektiivit eivät välttämättä kuulu vain tiettyyn ryhmään. On olemassa objektiiveja joiden polttoväli on esim. 18-300mm, silloin kuitenkin puhutaan teleobjektiivista.


Okei? Otetaan muutama erimerkki.

Tokina 16-28mm f/2.8, Canon
-Valmistaja on Tokina
-Polttoväli 16-28mm eli kyseessä on laajakulmaobjektiivi
-Suurin mahdollinen aukko on 2.8
-Sopii hyvin vaikka kauniin järvimaiseman kuvaukseen.
-Jos objektiivi ei itsessään kerro sopivansa johonkin tiettyn kameraan yleensä loppuun kirjoitetaan canon tai nikon. Kannattaa aina tarkistaa tuotetiedoista onko objektiivi varmasti sopiva oman kamerasi kanssa, sillä Canonillakin on monia erilaisia kiinnityksiä. Yleensä on kuitenkin sopiva.

Sigma 85mm f/1.4  Art, Canon
-Valmistaja Sigma
-Polttoväli 85mm, eli kiinteä
-Suurin mahdollinen aukko 1.4
-Kuuluu Art sarjaan, eli on "ammattilais" linssi
-Yhteensopiva Canon kameroiden kanssa.
-Sopii parhaiten Ihmisten kuvaamiseen.


Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti. Voi olla, etten kaikkea osannut niin selkeästi selittää, mutta aina voi kysyä kommenteissa millainen olisi hyvä juuri sinun tarkoitukseen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kaikista kommenteista!

Muistathan kuitenkin, että minulla on lupa poistaa kaikki kommentit, jotka eivät sisällä asiallista kielenkäyttöä tai ovat muuten asiattomia. Kritiikki on kuitenkin sallittua.