10.12.2017

Värifilmin joulu: Vinkit talvella kuvaamiseen!

Heippa!
Tämän päivän "luukussa" annan teille vähän vinekkejä talvella kuvaamiseen. Olette varmasti huomanneet, että valoisa aika ei riitä ikinä mihinkään ja silloinkin kun sitä on istutaan koulunpenkillä ja yritetään vielä oppia jotain. Talvella kuitenkin on paljon kaikkea mitä kuvata ja siksi jaan näitä vinkkejä teille.


Valonlähteet
Lisä valoa kuviin tuovat erilaiset valonlähteet vaikka taskulamppu tai salama (mielellään irtonainen mutta kameran oma käy myös ihan hyvin). Voit käyttää myös jotain mikä näkyy kuvassa esimerkiksi jouluvaloja. Yleensä kannattaa kuitenkin suosia yhtä valonlähdettä kerrallaan.

Valonlähteistä päästäänkin salamaan ja sen turhuuteen. Sitä on helppo käyttää, mutta aina kun on mahdollista kannattaa kuitenkin unohtaa. Maisemien ja katujen kuvaaminen on kannattavampaa pidemmällä valotusajalla, kuin salamalla.

Suljinaika
Sisätiloissa tai pimeässä kannattaa kuitenkin pyrkiä mahdollisimman lyhyeeseen suljinaikaan. 1/125 on mielellään pienin mitä kannattaa käyttää, ettei kuva heilahda, jos kuvassa on ihminen niin kannattaa pyytää tätä olemaan ihan paikallaan.

Pidemmällä valotusajalla on kiva kuvata liikennettä tai tehdä muita hauskoja valoefektejä kuviin.Muokkaa kuvat pimeässä
Vaikkei tämä vinkki olekkaan pelkästään talvella kuvaamiseen kerron silti. Opin tämän vasta nyt syksyllä ja nykyään en edes voisi kuvitellakkaan muokkaavani kuvia valoisassa tilassa. On paljon kivempaa, kun näkee miltä kuva oikeasti näyttää, eikä mikään valo heijastu näytölle ja häiritse tekemistäni.

Jalusta ja kaukolaukaisin
Jlustan käyttö on aina suositeltavaa mahdollisimman tarkan kuvan saamiseksi. Myös kaukolaukaisin on suositeltava. Sen voi kuitenkin korvata itselaukaisijalla. Joihinkin kameroihin on myös saatavilla sovellus älypuhelimeen josta voi hallita kuvan ottamista.


Diy valonpilkkuja
Kaikki taustalla näkyvät valopilkut voi muuttaa muotoaan pienellä pahvinpalalla. Leikkaa (miellellään mustasta) pahvista objektiivin kokoinen ympyrä ja jätä kahdelle sivulle pidemmät lärpäkkeet joilla sen saa kiinni ja vielä keskelle haluamasi kuvio. Kun tausta blurrautuu sinne tulee leikkaamasi kuvion muotoisia valopilkkuja.

Valoisa-aika
Hyödynnä kaikki mahdollinen luonnonvalo ja kuvaa päivällä aina, kun siihen on mahdollisuus. Koulupäivinä se voi olla vaikeaa, mutta käytä viikonloppuja.

4 kommenttia:

 1. Ei vitsi miten kiva postaus ! Tykkään aina ihan sikana näistä vinkki postauksista !

  Itte testasin vuosi sitten pimeessä muokata kuvia, ei tullu mittään silmät meni aina niin huonoon kuntoon että joutuin silmätippoja käyttämään. Mutta muuten ihan hyvä vinkki :)

  Ahh ja muistan kuinka aina leikin tolla Bokeh trikillä jolla saa ne bokeh pallot vaik sydämmen muotoseks :D! Taidan tänään taas vähän leikkiä jouluvaloilla ;)!

  Kiitos ihanasta postauksesta.

  Blogi : http://ellanakuvat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos :D Joo kaikille ei sit vaan sovi toi pimeässä ruudun tyijjottaminen mut kannatti kuitenkin kokeilla.

   Niin ja ainahan sen kameran kanssa kannattaa vähän leikkiä :D

   Poista
 2. Tuosta pimeässä muokkaamisesta en oo kuullutkaan. Onko siinä siis ideana se ettei heijastuksia tulisi vai joku muu juttu? Pitääkin kokeilla sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo kannattaa kokeilla, mä ainankin oon huomannut että kun kuvan näkee pimeässä siitä huomaa kaikki pienetkin yksityiskohdat ja samallahan näytölle ei myöskään heijastu mitään ylimääräisiä valoja :)

   Poista

Kiitos kaikista kommenteista!

Muistathan kuitenkin, että minulla on lupa poistaa kaikki kommentit, jotka eivät sisällä asiallista kielenkäyttöä tai ovat muuten asiattomia. Kritiikki on kuitenkin sallittua.