19.2.2018

Mistä oikeasti maksat valokuvaajalle?Heippa!
Monesti ei tule ajatelleeksi, että mistä oikeasti maksat, kun olet palkannut valokuvaajan.
Ensimmäinen ajatus yleensä on, että "siellä se vaan seisoo nurkassa ja ottaa muutaman räpsyn" tai "eihän se ole kuin 10 minuuttia ja siinä ne kuvat sitten on". Näin helppoa se ei kuitenkaan ole.

Hetki, jolloin kuvat otetaan on vasta yksi osa valokuvaajan työtä. Otetaan esimerkiksi vaikka lapset ja niiden kuvaaminen. Aikaa itse kuvien ottamiseen menee noin 45 minuuttia. Kuvia tulee siinä ajassa (ainankin minulla) otettua noin 150. Ensin ne pitää käydä läpi. Yleensä kirjaan siinä vaiheessa ylös noin 15-25 kuvaa, joista ne karsiutuvat vielä kaikista onnstuneimpii eli noin 10-20 kuvaan.  Tässä vaiheessa oa kaikkeen on kulunut aikaa jo noin puolitoista tuntia enkä ole vielä edes päässyt muokkaamaan kuvia.

Kun kuvat on valittu lataan ne kuvanmuokkausohjelmaan ja pääsen vasta nyt muokkaamaan niitä. Siinä kuluukin helposti tunti miksei enemmänkin. Kuvat pitää vielä lopuksi ladata kansioon, jossa se lähetetään asiakkaalle.

Yhteensä tuohon kaikkeen kuluu noin kolme tuntia. Vaalokuvaajan työhön kuuluu myös paljon muutakin. Nyt ollaan käyty läpi vasta kuvaus päivänä tehty työ. Tässä ei ole huomioitu kuvauksen suunnittelua etukäteen eikä myöskään tarvike kustannuksia ole ajateltu.

Asiakkaidenkin löytäminen voi olla vaikeaa. Sitä varten täytyy olla mainoksia ja portfolio kannattaa myös tehdä. Sähköpostien kirjoittaminen ja niihin vastaaminen on tietty osa tehtyä työtä.
Kuitenkin valokuvaaja tekee paljon työtä ilman palkkaa. Vain se mistä maksetaan on hyvälaatuiset kuvat. Tässä taas nähdään kuinka pieni palkka on valokuvaajilla.

Valokuvaus on silti upea harrastus ja vieläkin upeampi työ, on sillä todella vaikea itseään elättää. Ei silti kannata lopettaa, sillä se voi olla hyvä sivutyö.

Tälläisiä ajatuksia mulle tuli. Toivoisin, että kertoisit kommenteissa jotain omia näkemyksiäsi valokuvaajan palkkaamisesta! Kuinka paljon itse olisit valmis maksamaan muutamasta hyvästä kuvasta? 

7 kommenttia:

 1. Mä oon tälleen myös valokuvaajana vähän huono vastaamaan tähän, kun tiiän itekkin sen, kuinka paljon tehdään sitä asiakkaalle näkymätöntä työtä. Ja mieluusti sitä tukee kollegoita ja maksaa kuvaajille, joiden tyyli miellyttää silmää silloin kun on tarvetta kuville. Tuo hinnoittelukysymys on vähän kinkkinen, koska kyse on kysynnästä ja tarjonnasta. Tai siis eri asia on se, että onko "muutama hyvä kuva" esimerkiksi jokin suurempi juttu, kuten häät/ristiäiset/konfirmaatio tms vai "muutenvain" miljöössä otetut potretit? Oisin ehkä kaipaillut tähän postaukseen jotain esimerkkiä noista hinnoista, esimerkiksi mitä itse veloitat? Mutta samaa mieltä oon kyllä siitä, että jos valokuvaamisesta ei kokopäiväduunia saa/halua niin upea sivubisnes se on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Hinnoittelu on aina todella tapaus kohtaista ainankin minulla ja niin kuin sanoit, että kysyntä ja tarjonta tietty vaikuttaa asiaan. Olen huomannut, että monilla ei edes lue portfoliossaan hintoja ja en oukein ymmärrä sitä, koska ei asiakas jaksa kirjoittaa sähköpostia ja kysyä. Siksi ainankin itse olen klisännyt sinne ainankin suuntaa antavat hinnat.

   Poista
 2. Oon itse valokuvaaja sekä opiskelen samaan aikaan myös valokuvaajan ammattitutkintoa, joten joitakin ajatuksia aiheesta on.

  Kulut ammattivalokuvaajana eivät ole ainoastaan itse kuvaustilanteessa ja kuvien käsittelyssä. Kameran runko, objektiivit, salamat, akut, kortit ja kaikkiin niihin vakuutukset maksavat, kuvankäsittelyohjelmat, jos käyttää adoben, maksavat myös. Näihin saa kulumaan ihan helposti kymppitonninkin. Näiden lisäksi verkkosivut/portfolio on vienyt jonkun summan lompakosta ja markkinointi sosiaalisessa mediassa tai muissa markkinointikanavilla maksaa aina. Jos valokuvaaja matkaa kauemmaksi kuvaamaan, tavaran roudaaminen ja matkakulut pitää ottaa huomioon, itse kuvaaminen, kuvien läpikäyminen, kuvien käsittely, kuvien tuottaminen ja mikäli tuottaa kuvista paperiset versiot asiakkaalle, sekin maksaa. Itse kuvaajalle siis tulee huomattavasti näkymättömiä kuluja, mitä asiakkaat eivät pakosti tiedä ammattivalokuvaajan työstä. Monelta kuvaajalta, varsinkin hääkuvaajilta löytyy useampi kamera ja varakameraa suositellaankin jokaiselle valokuvaajalle. Myös sekin tulisi huomioida, että häät keskittyy pääsääntöisesti viikonlopulle. Normaalisti työpaikoilla saa viikonloppulisää palkkaan. Hääkuvaajalle on normaalia, että kaikki viikonloput on duukattu täyteen. Tässä joitakin pohdintoja, mitä itsellä tulee mieleen tästä ammatista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän tuli paljon asiaa ja ihan totta. Kalusto on tietty oma osansa ja ehkä kallein menoerä. Yritin tähän postaukseen kasata omia ajatuksia siitä mistä asiakas oikeasti maksaa. En ajatellut niinkään markkinointia tai muitakaan sellaisia töitä joista asiakas ei varsinaisesti maksa. Yrittäjät tekevät ison osan työstään ilman palkaa ja siihen kuulu ainankin mun mielestä markkinointi ja kaluston hankinta.

   Aiheesta saisi todella isonkin tekstin kirjoitettua, mutta tosiaan halusin pitää tämän aika lyhyenä.

   Poista
  2. Tarkoitin aiemmalla tekstillä enemmänkin sitä, että valokuvaajan työssä tulee hurjat kulut, jotta työtä pystyy edes tekemään ja ehkä sen takia myös valokuvaajan palkkaaminen voi jonkun silmissä olla hintavaa :-) ei kukaan kuitenkaan voi ammatikseen tehdä valokuvaajan työtä ilman kunnon kalustoa, verkkosivuja ja vakuutuksia, joten hinnasto pitää olla sen mukainen, että nämä kulut voi itse kuvauksen lisäksi maksaa!

   Esimerkkinä jokaisen kotoa löytyy jonkinlainen kamera, olipa se sitten vaikka puhelimessa oleva kamera. Kuitenkaan sitä laatua ei pysty saamaan, mitä kunnon kamerasta ja valokuvaajan taidolla saa ja jos kuvaajan palkka on niin halpa, että jää miinukselle, ei ikinä oo varaa kunnon kalustoon. En tiedä saako tästä selkoa, mutta yritin kuitenkin! :-D

   Poista
  3. Tämä on kyllä niin totta.

   Poista
  4. Mimmi M., ajankäyttökirjoituksena tämä on hyvä postaus, mutt kommenttiisi yllä; asiakas todellakin maksaa pienellä osalla joka kerta myös kalustoa - koska kuvatessahan se nimenomaisesti kuluu. Ammattikalusto on luokkaa alkaen 5-10 k €, ja parin - viiden vuoden välein se on uusittava, jolloin toki kaluston hinta on jyvitettävä myös hintoihin. (Puolikennoisella pärjännee vielä ulkovalossa, kuten Nikonisi on, mutta hämärissä sisätiloissa se ei riitä tuottamaan esim. ammatti-tapahtumakuvaa, siksi kalusto on laskettava täyskennoiseksi). Lisäksi asiakas maksaa verot, alvit ja eläkemaksut / tai siis yrittäjä hoitaa ne itse, mutta on nekin sisällytettävä hintoihin. Yrittäjän ei terveessä liiketoiminnassa kuulu maksaa kalustoa omasta selkänahasta. Sama kun taksiautoilija ei osta ensin yksityisenä perheellensä autoa, ja sitten pyöritä sillä liiketoimintaa, vaan kyllä auton hinnan/kuukasilyhennyksen on tultava ihan sieltä liikevaihdosta.

   Poista

Kiitos kaikista kommenteista!

Muistathan kuitenkin, että minulla on lupa poistaa kaikki kommentit, jotka eivät sisällä asiallista kielenkäyttöä tai ovat muuten asiattomia. Kritiikki on kuitenkin sallittua.