Miten minusta tuli kevytyrittäjä?


Heippa!
Olen ollut kohta vuoden kevytyrittäjä ja haluaisin jakaa nyt tarinani miten olen päässyt tähän tilanteeseen, että pystyn tekemään vapaa-ajallani sitä mistä pidän myös työkseni. Samalla kerron myös vähän omia ajatuksiani kevytyrittäjyydestä. 

Mistä kaikki alkoi?
Vuonna 2016 muistan, kun mummi puhui jotain siitä, että voisin alkaa kuvaamaan myös juhlia tai muita ns. asiakaskuvauksia. Tietty se kuulosti houkuttelevalta, mutta tiesin, että kaluston päivitys olisi ainankin edessä puhumattakaan siitä, kuinka paljon olisin tarvinnut vielä harjoitusta asetusten kanssa.

Pohdin asiaa vielä vuoden verran. Keväällä 2017 luin lisää aiheesta mitä on olla yrittäjä/kevytyrittäjä/valokuvaaja. Olen seurannut myös monia muita valokuvaajia, joilta olen oppinut paljon ja saanut myös tietoa sekä yrittäjyydestä että valokuvaajan työstä muutenkin. 

Siitä se idea sitten lähti. Kesän alussa vielä mietin asiaa ajatuksen tasolla, mutta heinäkuun alussa jopa tein asialle jotain. Varasin ajan pankkiin, koska en tietenkään ymmärtänyt veroista mitään enkä kyllä mistään muustakaan. Kirjasin ylös listan kysymyksiä ja sain sieltä vastauksen moneen asiaan, josta en aikaisemmin tiennyt mitään. Minulle suositeltiin toiminimeä, mutta olin lukenut myös paljon kevytyrittäjyydestä.

Samoihin aikoihin oli julkaistu myös op:n uusi palvelu kevytyrittäjille ja se kuulosti hyvältä ja helpolta vaihtoehdolta. Toiminimi kuulostaa todella isolta asialta ja sitä se varmasti olisi ollut nuorelle 16 vuotiaalle valokuvauksen harrastajalle. Voin edelleen olla sitä mieltä, että kyseinen palvelu on hyvä ja helppo aloittelevalle (miksei kokeneemmallekkin) yrittäjälle.

Virallisesti minusta tuli kevytyrittäjä 28.7.2017. Olin juuri lähdössä vaellukselle ja päätin, että se oli juuri sopiva hetki aloittaa, koska olin löytänyt itselleni kiinnostavimman tavan tehdä sitä mistä pidän myös työksi.


Miten pääsin alkuun?
Tein itse myös ensimmäiset nettisivut (jotka onneksi ovat jo päivittyneet). Niiden tekemiseen meni ehkä viikko. Pyysin myös kaveriani malliksi muutamiin kuviin, jotta saisin sivuilleni myös malli kuvia.

En silloin ymmärtänyt vielä markkinoinnin merkitystä tai oikestaan tiennyt paljoakaan mitä se oikeasti on. Koko loppu kesä ja myös syksy meni nopeasti ilman kuvauksia, koska en mainostanut itseäni missään. Nyt kun mietin niin en edes ymmärrä miksi. 

Ensimmäisen "mainoksen" tein vasta tammikuussa ja siilloin aloitin myös ensimmäiset asiakaskuvaukset. Siitä asti olen kehittynyt paljon markkinoinnissa ja päässyt kuvaamaan monia erilaisia juhlia ja ihmisiä. '


Kevytyrittäjyys jakaa mielipiteitä...
Olen kuullut monia mielipiteitä aiheeseen liittyen, kuten esimerkiksi "kevytyrittäjä ei ole yrittäjä". Haluan kuitenkin kertoa, että he jotka näin sanovat ovat väärässä. Ihan yhtälailla muut yrittäjät palkaavat kirjanpitäjän niin miksi minä en voi tehdä sitä tuollaisen palvelun kautta. Tämä palvelu hoitaa kirjanpidon samalla tavalla, kuin muidenkin yrittäjien kirjanpitäjät. Palveluun kuuluu tietty palvelumaksu, mutta se on tavallaan sama asia kuin kirjanpitäjän palkka. Jos teen työhöni liittyviä tavarahankintoja, voin samalla tavalla vähentää ne verotuksessa kirjaamalla kuitit palvelun järjestelmään ja sitä kautta omaan kirjanpitoon.

Onneksi olen kuullut paljon myös positiivisia mielipiteitä ja kommentteja. Monille kevytyrittäjyys on kannattavampaa ja se on myös turvallisempi tapa aloittaa.

Suosittelenko muille?
Ehdottomasti! Mikäli löydät itseäsi kiinnostavan alan ja olet vähääkään kiinnostunut yrittämisestä, suosittelen kokeilemaan. Ikinä et voi tietää mihin tulet päätymään. Palveluita on todella monia ja niistä jokainen löytää varmasti itsellensä sopivan. Kuitenkin suosittelen op:n kevytyrittäjyys palvelua, koska se taitaa olla tällä hetkellä ainoa mistä saat itsellesi myös oman y-tunnuksen. Eli silloin olet virallisesti yrittäjä. Monissa muissa palveluis olet käytännössä töissä kyseisessä palvelussa.

Vastassa on aina omat haasteensa, mutta niistä selviää ja yrittäjänkin pitää muistaa ettei ole koskaan yksin. Aina löytyy apua ja muita ihania ihmisiä, jotka osaava neuvoa. 


Olisi todella kiva kuulla muiden mielipiteitä ja kokemuksia aiheesta.  Jatketaan keskustelua kommentti kentässä!

2 kommenttia:

 1. Kevytyrittäjyys on kyllä loistava vaihtoehto nuorille ja aloitteleville, yrittäjyydestä kiinnostuneille ihmisille. Itsekin toimin Op:n palvelun kautta, eikä ole mielessäkään vaihtaa sieltä pois! Kevytyrittäjänä olen toiminut tämän vuoden alusta saakka. Kirjanpito, matkakulut ja vastaukset kysymyksiin löytyy tuon palvelun kautta löytyy helposti. Itsellä lopullisen vaikutuksen teki oman y-tunnuksen saaminen Op:n kautta.

  www.tiiajuutinen.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Kysymyksiin saa todella helposti vastauksen ja kaikki sujuu muutenkin helposti tuon palvelun kautta. Oma y-tunnus helpottaa myös muuta tekemsitä kun pystyy saamaan yrittäjille tarkoitettuja alennuksia esim. suomalaisesta kirjakaupasta.

   Poista

Kiitos kommentista!