Mistä aloittaa kameran käyttö? || Kameran tärkeimmät asetukset


Kamerassa on kolme tärkeää asetusta, mutta miten ihmeessä niitä tulisi käyttää?
Tämä vaatii hiukan keskittymistä, harjoittelua ja kärsivällisyyttä, mutta uskon, että jokainen meistä voi nämä oppia.

Aukko, suljinaika ja ISO-arvo ovat valokuvaajan kolme tärkeintä asetusta kamerassa. Kaikilla on oma tehtävänsä ja ketään ei saa unohtaa.

Aika pian kameran hankkimisen jälkeen olisi hyvä alkaa opettelemaan asetusten käyttöä ja siirryttävä pois automaattiasetuksista. Ensin on hyvä lukea hieman tietoa asetuksista ja sitten vasta alkaa itse kokeilemaan miten mikäkin toimii.

Yritän selittää kaiken mahdollisimman selvästi, lyhyesti ja niin, että kaikki varmasti ymmärtävät. Nyt olisi myös hyvä hetki etsiä se oma kamera ja ottaa se viereen, jotta voit samalla katsoa mistä löydät nämä asetukset ja kuinka niitä voit itse säätää. Aloita vaihtamalla kuvaustila automaatista manuaaliksi.


Suljinaika
Suljinajalla tarkoitetaan käytännössä sitä kuinka kauan kamera ottaa kuvaa. Aika ilmoitetaan sekunteina esim. 1" tai 1/200s. Saat kuvasta tarkan ja pysähtyneen lyhyellä ajalla (vähintään 1/250s). Pimeässä kuvatessa kuitenkin suljinajan on oltava pidempi, jotta saat kuvasta riittävän valoisan.

Jos haluat kuvasta tarkan myös pitkällä suljinajalla, käytä jalustaa sekä kaukolaukaisijaa tai ajasta kuva, jota et vahingossa heilauta kameraa. 

Usein vettä kuvatessa halutaan tuoda esille sen liike. Liikkeestä saadaan tehtyä pehmeämpi käyttämällä pidempää suljinaikaa.  Tästä esimerkki alla olevassa kuvassa. Kokeilin muutamia eri suljinaikoja 1/30 - 3" väliltä. Tämä on nyt ihan mielipidekysymys kuinka pehmeän liikkeen haluaa kuvalle. Itse päädyin 1" mutta olisin hyvin voinut kokeilla paljon pidempiä tai lyhyempiäkin aikoja. 

Pidemmällä ajalla kuva olisi ollut liian ylivalottunut, koska en saanut aukkoa enää pienemmäksi kuin kuva olisi vaatinut. 


Aukko
Aukon avulla voit säätää kuvan syväterävyyttä, eli sitä kuinka suuri alue kuvasta näkyy tarkkana. Suurin mahdollinen aukko kerrotaan objektiivissa f-arvona esim. f/1.8.

Suurella aukolla tarkoitetaan pientä f-arvoa esim. f/1.8. Tämä tarkoittaa, että kameran kennolle pääsee paljon valoa sekä kuvassa on pieni syväterävyys. Silloin kuvasta vain pieni osa näkyy tarkkana ja kaikki siitä kameraa lähempänä tai kauempana olevat asiat ovat sumeita. Suurta aukkoa käytetään esimerkiksi ihmisen kuvaamiseen. 

Pienellä aukolla tarkoitetaan suurta f-arvoa esim. f/22. Silloin kameran kennolle pääsee vähemmän valoa ja kuvan syväterävyys on paljon suurempi eli iso osa kuvasta näkyy tarkkana. Pientä aukkoa tarvitaan esimerkiksi laajoihin maisemakuviin tai suuren ihmisryhmän kuvaamiseen.ISO -arvo
Yleensä puhutaan ISO herkkyydestä eli siitä kuinka paljon kuvassa on kohinaa. Pieni ISO -arvo tarkoittaa vähäistä kohinaaa kuvassa. Ulkona kirkkaassa valossa on suositeltavaa käyttää mahdollisimman pientä arvoa. Yleisimmissä kameroissa tämä arvo on 100.  Pimeämmässä valaistuksessa usein kannattaa mielummin nostaa ISO -arvoa, kuin laskea suljinaikaa. Suurin mahdollinen ISO -arvo riippuu täysin kamerasta. Omassa Nikonissani suurin arvo taitaa olla 25 600. 

Suuri ISO -arvo näkyy kuvassa olevana kohinana, jonka huomaa erityisesti kuvaa zoomatessa. 
Alla olevan kuvan otin ISO -arvolla 6400 ja siitä näkyy hyvin kuvassa oleva kohina. 


Toivottavasti opit jotain uutta! Jos selitin jonkun asian liian epäselvästi tai sinulle tuli muuta kysyttävää liittyen aiheeseen, jätä kommentti niin vastaan mahdollisimman pian. 

Tiesitkö, että nämä asetukset löytyvät myös lähes kaikista puhelimista nykyään? Aukko ei taida olla säädettävissä, mutta valotusajan ja ISO -arvon voit säätää itse puhelimen kameran manuaalitilassa. 

Oliko nämä sinulle jo tuttuja vai oletko vielä aloittelija ja haluat kehittyä kuvaajana?

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus, hyvin kirjoitettu ja kuvitettu! 💙

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!