6 Vinkkiä lightroomin käyttöön


Muokkaan kaikki kuvani lightroomilla ja tiedän myös monien muiden tekevän niin. Lightroom on yksi tunnetuimmista kuvanmuokkausohjelmista ellei jopa tunnetuin. Miksi siis en jakaisi näitä vinkkejä myös sinulle, joka käytät samaa ohjelmaa tai olet harkinnut kyseisen ohjelman hankkimista.

Lightroomissa on monia hyvä ominaisuuksia mitä et välttämättä käytä tai edes tiedä niiden olemassaoloa. Toivon, että näistä vinkeistä on apua myös sinulle.


Useamman kuvan muokkaus kerralla
Jos olet käyttänyt lightroomia ennenkin tiedät todennäköisesti, että lightroom on tunnettu siitä, että voit muokata useamman kuvan kerralla. Tämä onnistuu helposti, kun kuvat ovat valotukseltaan samoja. Sinun täytyy vain muokata yksi kuva ja voit kopioida samat asetukset useampaan kuvaan kerralla.

Tämä tapahtuu siis valitsemalla ensin haluamasi kuva klikkaamalla sitä ja sen jälkeen valitsemalla kaikki kuvat (ctrl + klikkaa kuvaa), joihin haluat samat asetukset. Tämän jälkeen (develop tilassa) valitse oikealla alhaalla oleva sync... -painiketta. Sen jälkeen eteen aukeeaa uusi ikkuna, josta voit valita mitkä kaikki asetukset haluat kopioida. Tässä vaiheessa kannattaa jättää kuvan yksittäisiä kohtia koskevat asetukset (Local Adjusments) pois. Rajaus on toinen minkä suosittelen jättämään pois.
Käytä samoja asetuksia myös tulevaisuudessa
Voit tallentaa kuvallesi tekemät asetukset ja käyttää niitä myös muissa kuvissasi vielä myöhemmin. Asetukset voit tallentaa luomalla uuden presetin vasemmalla olevasta + -painikkeesta. Presetit sopivat parhaiten värien tallentamiseen. Muita yksittäiseen kuvaan tehtyjä muutoksia ei välttämättä kannata tallentaa sillä eri asetuksilla otetut kuvat tarvitsevat myös "henkilökohtaiset" kirkkaus asetukset.

Nimeä kuvasi
Tätä en tiennyt itsekkään vielä vähän aikaa sitten. Lightroomissa voit luoda erilaisia vesileimoja moneen tarpeeseen. Voit itse muokata tekstin sinulle sopivaksi tai käyttää valmista leimaa. Vesileiman voit luoda valitsemalla yläpalkista edit -> edit watermarks muokkaa haluamasinäköinen leima ja tallenna se. Saat leiman kuviin, kun olet tallentamassa kuvaa valitsemalla kyseisen vesileiman tallennus asetuksista löytyvästä valikosta.


Rajaa ja sommittele kuvat monella tavalla
Kun haluat rajata kuvaa näet perinteisen kolmeen osaan jaetun ruudukon kuvan päällä, mutta tiestikö että ruudukkoa voi muuttaa. Paina näppäimistön o-kirjainta niin ruudukko muuttaa tyyliään. Ruudukko auttaa muutenkin kuvan sommittelussa. Se kertoo hyvin mihin kohtaan kannattaa sijoittaa kuvan tärkein kohta tai sen avulla voit suoristaa horisontin.
Lajittele kuvat
Jos tuot lightroomiin kerralla useita kuvia eri tilanteista, voit lajitella kuvasi ja muokata ne helpommin osissa. Esimerkiksi jos olet kuvannut samana päivänä useita asiakkaita voit silti ladata kaikki kuvat kerralla. Valitse kuvista kaikki yhden asiakkaan kuvat klikkaa kuvien päällä hiiren oikeaa nappulaa ja valitse set color label -> valitse haluamasi väri. Valitse jokaisen asiakkaan kuville oma väri ja käsittele kuvat kätevästi järjestyksessä. Voit valita millä värillä merkityt kuvat haluat ruudun alalaidassa nähdä, kun painat väriä oikeasta alareunasta.

Värejä voi myös käyttää, kun käyt läpi kuvia. Oma vinkkini on ladata kaikki kuvat, jotka otit ja alkaa selaamaan kuvia järjestyksessä. Aina kun tulee vastaan kuva, jonka haluat käsiteltäväksi lisää siihen värimerkintä. Lopuksi käyn vielä läpi valitsemani kuvat ja karsin niistä lopulliset kuvat.Estä kuvan puhkipalaminen
Kirkkaassa valaistuksessa otetut kuvat palavat helposti puhki. Samalla kun säädät valotusta paina alt nappulaa. Silloin näet kuvasta ne kohdat jotka palavat puhki. Tämä helpottaa erityisesti kirkkaiden kuvien käsittelyssä. Kuvassa kaikki valkoiset kohdat palavat puhki ja niistä olisi hyvä päästä eroon. toisaalta esim. virallisissa tuotekuvissa halutaan, ettei taustaa näy ollenkaan. Tässä tapauksessa käytän esimerkkinä kuvaa, jossa on täysin valkoinen tausta.


Opitko jotain uutta vai tiesitkö jo kaiken?

Koska haluan jakaa vinkkejäni liittyen valokuvaukseen, haluaisin kuulla mikä teitä kiinnostaa eniten. Kommenteissa voit kertoa mistä aiheesta haluaisit kuulla vinkkejä tai jos sinulla on joku ongelma kameran käytössä niin kysyä siihen apua.

17 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! Ei niinkään itselle nyt ajankohtanen kun en lightroomia käytä, mutta kaikki adoben ohjelmistot on tosi hyviä ja sitten kun vain itse pystyn niin hankin adoben kuvanmuokkausohjelman. Tästä on varmasti sitten hyötyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lightroom ja tietty muutkin adoben ohjelmat ovat todella laadukkaita ja hintansa arvoisia. Jos joskus hankinta on edessä niin suosittelen ostamaan Lr:n kerta maksulla. Sen hinta taitaa olla jotain alle 140€ ja saat sen kahteen tietokoneeseen kerta maksulla. Säästää paljon, kun muutenhan se taitaa olle n. 13€/kk

   Poista
  2. Anonyymi8/9/18

   Lightroomia ei enää saa kertamaksulla vaan ainoastaan tällä kuukausimaksulla, jolloin samaan hintaan saa myös Photoshopin. Näihin kertamaksullisiin ei taida tulla enää päivityksiä vaan ainostaan Adobe CC-ohjelmistoon.

   Poista
  3. Päivityksistä en oke enää niin varma muttaainankin verkkokauppa.comissa edelleen myydään lr kertamaksulla.

   Poista
  4. Anonyymi9/9/18

   Sitten he myyvät vanhaa lisenssiä, mitä ei enää päivitetä. Suosittelen siirtymään Creatice Cloudiin, jos haluaa että ohjelmat pysyvät ajantasalla vielä muutamankin vuoden päästä.

   Poista
  5. Joskus se on vielä uusittava, mutta toistaiseksi olen tyytyväinen siihen. 😉

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä. Osa tuttuja mutta uuttakin opin. Ostin muuten kuukausi sitten lightroom 6 verkkokauppa.com osta. Eli kyllä sitä vielä myydään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Uusista päivityksistä en tosiaan tiedä onko sellaisia tulossa mutta lr 6 kyllä todella hyvä käytössä. :)

   Poista
 3. Anonyymi11/9/18

  Tuohon kuvien merkkaamiseen värillä voi käyttää myös numeronäppäimiä, muistaakseni 4-9 tai sitten 3-8.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Numeronäppäimillä pystyt antamaan kuvillesi tähtiä. Niiden avulla niitä on vähän hankalampi lajitella, mutta onnistuuhan sekin.

   Poista
  2. Anonyymi12/9/18

   1-5 tähdille ja 6-10 väreille��

   Poista
  3. Juu näin näyttäisi olevan ainankin Lr 6.

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä, ei varmaan ollut itselle tuttuja juttuja kun aikoinaan aloittelin Lightroomin kanssa. Toi värien avulla lajittelu oli nytkin uusi juttu, kiitos siitä!

  - Johanna
  psneverstopsmiling.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Noi värit ovat ihan älyttömän käteviä ja helpottaa ediointia todella paljon. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. :D

   Poista
 5. Halleluja kiitos tuosta ensimisestä vinkistä! Mietinkin yksi päivä asetuksia yksittäisiin kuviin liitellessäni, että tähän täytyy olla joku fiksumpikin keino... :D En tosin itse käyttäisi lopullisiin kuviin, mutta koevedosten kevyeen pikapikakäsittelyyn ihan loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Joo ei ehkä ihan viimeisimpiin kuviin, mutta perus jutut saa helposti siirrettyä ja itse ainankin tietyt värit haluan samoilla asetuksilla kaikkiin kuviin. :)

   Poista

Kiitos kommentista!