Miksi tekisin kuvasta mustavalkoisen?
Oletko koskaan miettinyt mikä merkitys väreillä on kuvassa?
Värit tuovat kuvaan mukanaan paljon, mutta joskus mustavalkoinen saattaakin näyttää paremmalta.
Tämän postauksen kuvat ovat otettu Seurasaaresta noin neljä viikkoa sitten. Olen tehnyt jo aiemmin postauksen värillisillä kuvilla samasta paikasta. Käy lukemassa aikaisempi postaus tästä.

Mihin mustavalkoisuus sopii?
Lähes kaikesta voi tehdä mustavalkoisen, mutta näyttääkö kuva silloin paremmalta on toinen asia. Kokeilemalla näet mikä on parhaaksi kuvillesi.

Syksyiset kauniit värit kannattaa pitää kuvissa esillä, ehkä hiukan myös korostaa niitä. Tarkoituksella kirkkaan väriset kuvat eivät yleensä toimi yhtä hyvin mustavalkoisena.

Musavalkoisuus pelastaa useat kuvat!
Mustavalkoisuus voi pelastaa kuvan. Hämärässä sisätiloissa joutuu nostamaan ISO -arvoa korkeammalle. Tällöin kuvaan tulee (ei toivottua) kohinaa ja kuva näyttää helposti paljon huono laatuisemmalta. Kun teet kuvasta mustavalkoisen, kohina ei enää tee kuvasta huonolaatuista vaan se toimii tietynlaisena tehosteena.

Alla on esimerkki kuvasta, joka näyttää paremmalta mustavalkoisena kuin värillisenä. Jos olisin halunnut kuvasta riittävän valoisan, olisin joutunut nostamaan ISO-arvoa vieläkin korkeammaksi ja kuvaan olisi tullut paljon enemmän kohinaa. Kohina voi näyttää joissain tapauksissa hyvältä kuvassa, mutta tähän en sitä halunnut. Mikäli siinä olisi ollut enemmän kohinaa, se korostuisi mustavalkokuvassa paremmin kuin värillisessä. Nyt kohina ei näy läheskään yhtä paljon kuin värillisessä versiossa.
Henkilökuvista värittömiä?Ihmisistä otetut kuvat näyttävät parhaimmilta mustavalkoisena. Värillisessä kuvassa kiinnittää helposti huomiota esimerkiksi tautalla näkyviin värikkäisiin kohtiin eikä henkilö itse pääse riittävästi esille. Asiakas kuvauksista itse lähetän asiakkaalle muiden kuvien lisäksi yleensä noin kaksi mustavalkoista kuvaa. Tämä toki riippuu täysin asiakkaan omista toiveista. Olen ollut kuvauksissa, joissa asiakas halusi kaikista kuvista pelkän mustavalkoisen version.

Tärkein asia muokatessa mustavalkoisia kuvia!
Tätä minulle on hoettu monilla kursseilla ja tästä on puhuttu paljon monissa paikoissa. En tiedä oletko sinä vielä kuullut, mitä tulisi ehdottomasti lisätä mustavalkoisiin kuviin. Muistan kyllä aina sen, kuinka minulle on eräs henkilö maininnut useita kertoja, että mustavalkoisiin kuviin tulee lisätä kontrastia. Erityisesti tummat tai mustat värit tulisi myös näkyä vahvasti tummina väreinä.


Mitä ajatuksia teille herää mustavalkoisista kuvista?